Nu står Löfven mitt uppe i ännu en kris

Statsminister Stefan Löfven står mitt uppe i ännu en kris.

Hårda interna kritiker går armkrok med Miljöpartiet som vill säga upp avtalet om att sälja vapen till Saudiarabien. Mot dem står de som i likhet med Löfven vill förlänga det.

Dammet har knappt lagt sig efter decemberkatastrofen då regeringens budgetförslag röstades ner av riksdagen och det utlysta och sedermera skrotade nyvalet.

Men Stefan Löfven är redan fått en ny huvudvärk med migränlika inslag. Det handlar om avtalet från 2005 om att exportera krigsmateriel till Saudiarabien. Avtalet förlängs automatiskt för ännu en femårsperiod i maj om det inte sägs upp skriftligt.

Löfven kläms från två håll. Dels från dem som i likhet med både Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att avtalet förlängs, sannolikt i en omförhandlad form.

- Vi tycker att avtalet ska förhandlas om, sade Löfven nyligen i en riksdagsdebatt.

Kritiker får eldunderstö

På andra sidan står högljudda S-kritiker som vill att samarbetet avslutas så snart som möjligt. Till dem hör bland andra riksdagsledamöterna Johan Büser, Sara Karlsson och Lawen Redar, EU-parlamentarikern Jytte Guteland och chefen för Olof Palme-centret, förre demokratiministern Jens Orback liksom förre biståndsministern Pierre Schori som i en debattartikel i Aftonbladet skrev:

- Ett fortsatt vapensamarbete med Saudiarabien skulle dra vanära över oss.

De interna kritikerna får eldunderstöd av regeringspartner Miljöpartiet. Deras riksdagsledamöter står samtliga bakom ett beslut om att säga upp avtalet utan omförhandling.

Dessa ståndpunkter går inte att förena. Någon kommer att tvingas till en förödmjukande kompromiss och starkast brukar vinna.

Men det är svårt att se att Miljöpartiet skulle acceptera att bli överkörda igen. Det har de blivit bland annat med besluten att på försök införa betyg i årskurs fyra i hundra skolor och att fortsätta byggandet av Förbifart Stockholm. Ännu en förödmjukelse kan vara mer än partiet tål.

Förespråkarna för att förlänga, och omförhandla avtalet, pekar på att Sveriges trovärdighet som handelspartner står på spel. Men också på att avtal med andra länder i regionen står på spel.

Mot det kan man invända att en procent av Sveriges export går till just Saudiarabien. Under de första elva månaderna förra året sålde Sverige för 10,2 miljarder till landet. Av det var 338 miljoner krigsmateriel.

Utredning klar i april

De som vill stoppa avtalet pekar på att Sverige numera för en feministisk utrikespolitik och därför ska vi inte sälja vapen till ett land där kvinnor betraktas som andra klassens medborgare och där en mordanklagad kvinnlig gästarbetare nyligen halshöggs med tre hugg på en parkeringsplats. Det ledde till att Tyskland frös vapenexporten till Saudi.

Saudiarabien är dessutom att betrakta som en diktatur där kungafamiljens makt är oinskränkt. Sverige brukar inte vilja sälja vapen till diktaturer.

Just nu sitter en utredning, Krigsmaterielexportkommittén, även kallad Kex, som ska komma med nya riktlinjer för försäljning till länder som inte är demokratier. Den ska vara klar 15 april, alltså exakt en månad innan avtalet med Saudi löper ut.

Representanter för UD deltog i det första mötet där S och MP skulle försöka bli överens. Det kan tydas som att utrikesminister Margot Wallström (S), som står nära kritikerna, redan fått stryka på foten.

Anmärkningsvärt är det i alla händelser. Inspektionen för strategiska produkter, myndigheten som kontrollerar vapenexporten, sorterar under UD.